הליך נישואין ברבנות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

כשלושה חודשים לפני תאריך החתונה, זוגות יהודיים המעוניינים להינשא, צריכים לגשת ולפתוח תיק ברבנות שבמקום מגוריהם. פתיחת התיק הינה שלב מקדים לקיום טקס נישואין בישראל, ורישום כזוג נשוי על פי חוקי המדינה.

יש שרואים בפתיחת התיק תהליך פרוצדוראלי מורכב, אך בפועל מדובר במספר שלבים בודדים, אותם יש לבצע בעקביות וכך להגיע ליעד המיוחל במהירות. איך עושים זאת? מהו הליך הרישום ברבנות? כמה זה עולה וכיצד ניתן לחסוך בעלויות? על שאלות אלו ואחרות נענה להלן.

מועד פתיחת התיק ברבנות

ניתן לפתוח תיק נישואים ברבנות, בטווח שבין שלושה חודשים לחודש וחצי לפני החתונה. פתיחת תיק מוקדמת יותר לא תהיה רלוונטית כיוון ותוקפו של התיק הוא שלושה חודשים בלבד. מנגד, פתיחת תיק במועד הסמוך מאוד לתאריך החתונה, אינה אפשרית עקב הבירוקרטיה הנלווית לתהליך שבאה לידי ביטוי בהצגת אישורים, קבלת הנחיה ממדריכת כלות, איתור רב מחתן או מקרים מורכבים יותר של הוכחת רווקות או יהדות.

רישום ברבנות

את פתיחת התיק ניתן לבצע בכל עיר או יישוב בהם מתגוררים החתן והכלה המיועדים. אם שני בני הזוג שייכים לאותה לשכת רבנות, מרבית הבירורים וקבלת האישורים תיעשה שם, במידה והכלה שייכת ללשכה אחרת, עליה להציג תעודת רווקות או פניות, המאשרת שאין היא נשואה לאחר.

בכל מקרה, במידת האפשר, מומלץ לבצע את הרישום בלשכת הרבנות בה התחתנו הורי החתן או הכלה, וכן, בסמוך למקום מגוריהם של העדים. מיקום לשכת הרבנות נקבעת על פי ספח תעודת הזהות כפי שמופיע בחצי השנה טרום פתיחת התיק.

אישורים שיש להציג בעת פתיחת התיק

בעת פתיחת התיק, יש להציג את מסמכי המקור הבאים:

  • תעודות הזהות של שני בני הזוג, כולל ספח מעודכן.
  • 3 תמונות פספורט של כל אחד מבני הזוג.
  • תעודת נישואין או כתובה של הורי בני הזוג (במקרים בהם התעודה אינה בנמצא, יש לבדוק מול הרבנות כיצד לפעול).
  • תעודת רווקות (אין צורך בנוכחות שני בני הזוג בעת הצגת מסמך זה).

כמו כן, ישנן לשכות רבנות בהן יש דרישות נוספות, כגון נוכחות הורה מלווה. מוטב לברר זאת קודם באופן טלפוני, מול לשכת הרבנות. פתיחת התיק כרוכה בעמלה חד פעמית של 600 שקלים, עליה ניתן לקבל הנחה בתנאים מסוימים כגון: חיילים, שירות לאומי, סטודנטים, עולים חדשים, נתמכי סעד, תלמידי ישיבה ועוד. יש להציג תעודה המאשרת השתייכות לקבוצות אלו.

תעודת רווקות

תעודת רווקות היא תעודה המעידה על כך שהכלה או החתן פנויים ואינה נשואים, אלמנים או גרושים. בכדי לקבלת תעודת רווקות, יש צורך בעדים המכירים את הכלה או החתן, תעודת זהות, 2 תמונות פספורט, תעודת נישואין או כתובה של ההורים, עמלה בסך 135 שקלים.

בני זוג שהתגרשו בעברם צריכים להציג "תעודת פניות" בעלת מאפיינים דומים. כמו כן, רישום בלשכת הרבנות של אזור המגורים, אינו מחייב בהוצאת תעודת רווקות, במיוחד כאשר ההורים נרשמו אף הם לנישואים באותה לשכה.

מה צפוי לבני הזוג ביום פתיחת התיק?

ישנן לשכות רבנות אשר ההמתנה בהן ארוכה מאוד, אך לרוב, ההמתנה לרב הרושם נמשכת כחצי שעה בממוצע ולעיתים גם פחות. במהלך המפגש הראשון, יגיעו בני הזוג אל אחד הרבנים ויציגו את רצונם להינשא, הרב ישאל אותם מספר שאלות וימלא את השדות הנדרשים לו בתיק הנישואין.

לאחר הצגת המסמכים (כפי שהוזכר לעיל) ותשלום האגרה, תופנה הכלה לרבנית על מנת לברר את תאריך החתונה. בסיום ההליך, יסביר הרב לבני הזוג על המפגש הבא, על הצורך בעדים, באולם בעל כשרות, ברב עורך חופה וכן הלאה. הפגישה תסתיים בחתימת בני הזוג על התיק ובקביעת מפגש נוסף המיועד להשלמת מסמכים ופרטים, קבלת שטר כתובה, והדרכת בני הזוג על ידי רב ורבנית, כל אחד בנפרד.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן