כשמדברים על חתונה אזרחית, רוב האנשים יעלו לנגד עיניהם את התרחיש הבא, בו בני הזוג טסים לאחת ממדינות העולם בהן נישואין אזרחיים אפשריים. מחתחנים שם וחוזרים ארצה כשהם נשואים (לפני או אחרי ירח הדבש). בהתחשב במעמד הגבוה של הדת במדינה והמונופול של מוסד הרבנות על הנישואין, האפשרות של חתונה אזרחית מבלי שעוזבים את גבולות הארץ נראית לכן בלתי אפשרית. האמנם?
כך זה מתבצע
נישואין אזרחיים מהארץ, מבחינה מעשית, הם נישואין הנערכים במדינה זרה שאינה דורשת מבני הזוג להתייצב מפניה לצורך השלמת התהליך. נכון לעכשיו, ולאחר מספר שינויים שחלו בשנים האחרונות בתחום, יש רק מדינה אחת בה ניתן להינשא בצורה זו – והיא עונה לשם אל סלוודור. בפרגוואי הכללים מעט נוקשים יותר אך עדיין פשוטים באופן יחסי לשאר מדינות העולם: נדרשת נוכחות של אחד מבני הזוג בלבד.
בפרגוואי, כאמור, נדרשת נוכחות של באחד מבני הזוג, כשעבור בן הזוג השני נדרש מיופה כוח: יהיה זה עורך דין שילווה את ההליך כולו, ידאג לאיסוף המסמכים ויגיש אותם לחתימה של הרשויות הרלוונטיות בפרגאווי. ההליך בפרגוואי מבחינה בירוקרטית נחשב למעט פשוט יותר, כאשר אין צורך בהסדרת המעמד של בן הזוג כידוע בציבור כמו באל סלבדור.
ובכל זאת – יש מספר חסרונות
על פניו, הרעיון של נישואין אזרחיים מבלי לעזוב את גבולות מדינת ישראל נראה קוסם. הציפייה היא לתהליך שיהיה מהיר יותר, נוח יותר ואף יחסוך מבני הזוג את עלויות הטיסה לחו"ל, שעלולות להיות לא מבוטלות. ובכל זאת, לא כל התהליך הזה הוא נוצץ. ראשית, למרות היתרונות הרבים שלו הוא לא תמיד נוח לביצוע, כפי שרמזנו עד כה מספר פעמים. ההליך מצריך הוצאות כספיות שאינן מבוטלות כלל ואף עלול להתארך יותר מאשר סוגים אחרים של חתונות אזרחיות.